ARCHALTFOTOKONZERV

Történeti és/vagy alternativ fototechnikák, fotokonzerválás és minden ami ezzel kapcsolatos: hírek, események, kiállítások, tanfolyamok, mittudomén. A http://archfoto.n1.hu/-s honlapom melléklete aktualitásokról.

HTML

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2007.11.05. 19:09 archfoto

Hillotype, igaz is meg nem is. Stulik leleplez.

 


 

Október 29.-én adta hírül a Getty konzerválda kutatásainak eredményét melyet a régóta gyanúba keveredett hillotípiák dolgában folytatott. A kutatás a Gettys fotokonzervátor,  Dusan Stulik, nagy (infra és röntgen) spektroszkópiás fotótörténeti mítoszoszlató hadjáratának része. (Ld. korábbi bejegyzésem: A Getty felhívása mindenkihez, Dusan Stulik és más érdekességek

1850-ben Levi Hill tiszteletes Westkill-ben, New-York államban azt találta mondani, hogy felfedezte a színes fényképezést és színes dagerrotípiákat tud készíteni. Bár a dagerrotip korszaknak ez az év jelentette a vég kezdetét, de az első forgalomba kerülő és széleskörben használt színes felvételi anyag megjelenéséig még több mint fél évszázad volt hátra (Ld. korábbi bejegyzésem: 100 éves az Autochrome. Vagy 104. Vagy 103.  ) addig sokan, sokfélével próbálkoztak (például a magyar Veress Ferenc is a heliochromiával). Színes fénykép azért előbb is készült (Maxwell, 1861.) macerás módszerekkel és problematikus minőségben.

Hill mester igen titkolódzósnak bizonyult a know-how-ot illetően, ami ugyan nem volt szokatlan a feltalálóknál de mindenesetre gyanút keltett. 1933-ban, 62 Hillotypet vásárolt a Smithsonian intézet Hill unokaöccsétől, John Boggs Garrison-tól, ezeket a képeket vizsgálta meg a kutatócsoport.

Az eredmény az lett, hogy Hill zseni és feltaláló is volt, meg hazudós is. Végülis feltalált egy módszert amivel néhány valódi színt is tudott rögzíteni a dagerrotip lemezen, de az etetősebb látvány érdekében még pár színt festékkel (pigment) retusált hozzá. (Minden bizonnyal, másokhoz hasonlóan ő is a heliochromia módszerét használhatta - annak vannak ilyen problémái.) A fennmaradt 62 kép Hill háza körüli tájrészleteket és festményeket, litográfiákat ábrázol. (A statikus témák is a heliochromia mellett szólnak, mivel az alcsony érzékenységű anyag több órás, napos expozíciót igényelt.)


Hill írt egy könyvet is módszeréről 1856-ban, hogy-hogynem senki se tudta ennek alapján megismételni az eredményeit. Mint a spektroszkópiás anyagvizsgálatok megállapították, a könyvben felsorolt anyagok és komplikált módszerek közül jópárat nem is használt, a mű fő célja a ködösítés lehetett. (Ez is szokás volt, szinte minden korabeli szakkönyv technikaleírásában vannak átverős és hiányzó részek, az igazi módszereket többnyire csak pénzért árulták el vagy úgy se. Gisser Gyula, Székely Aladár segédje például azt mesélte egy interjúban, hogy retusálni úgy tanult meg, hogy orvul megleste a retusőrt munka közben...)

Az idézett közleményben a stáb összetételéről, a résztvevő intézményekről és különféle szakemberek nyilatkozatairól esik még szó...


Forrás:

THE SMITHSONIAN'S NATIONAL MUSEUM OF AMERICAN HISTORY, THE GETTY CONSERVATION INSTITUTE, AND THE GETTY FOUNDATION COLLABORATE TO UNRAVEL PHOTOGRAPHY'S MOST CONTROVERSIAL MYSTERY
Was the Inventor of the First Color Photograph a Genius, or a Fraud?
New Research Reveals the Answer to a Much-Debated 156 Year-Old Mystery. October 29, 2007

 

Corinne Dune: The Hillotypes Introduction (illusztrációkkal -- sajnos eltűnt a netről 2017. 02. 17.)
http://notesonphotographs.org/images/0/05/Hillotypes_for_web.pdf

Samuel F. B. Morse levele, Levi-nél tett látogatásáról, 1851-ből, a "Daily Evening Transcript" -ből, 1 oldal Gary W. Ewer  Dagnews-eiből  http://www.daguerreian.org/resource/dagnews/06-17-96.html

 Az emlegetett technikák elmagyarázása a Kislexikonban.
http://archfoto.n1.hu/klexframe.html

 


Szólj hozzá!

Címkék: szakirodalom fotokonzervalas fototortenet dagerrotip raktarozas


A bejegyzés trackback címe:

https://archfoto.blog.hu/api/trackback/id/tr69472293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása