ARCHALTFOTOKONZERV

Történeti és/vagy alternativ fototechnikák, fotokonzerválás és minden ami ezzel kapcsolatos: hírek, események, kiállítások, tanfolyamok, mittudomén. A http://archfoto.n1.hu/-s honlapom melléklete aktualitásokról.

HTML

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.05.23. 19:58 archfoto

Edward S. Curtis a Millenárison 2008 május 29 - július 10.



Frissítve: július 13.

Az utolsó napon végül beestem a kiállításra, gyakorlatilag az összes alább felsorolt technika szerepelt, méghozzá elég jó minőségben - kitettek magukért a kortárs re-printerek.  (Peter Bernardy - Cemtennial Inc. - többféle technika, Peter De Lory - pigmentek + két fő asszisztencia)  Szerencsére kirakták az eredeti angol nyelvű magyarázó feliratokat is. Némelyiket magyarra fordítva is, némelyiket nem. Azt amin a printkészítők nevei voltak például nem. Azt, amin a felhasznált pozitívtechnikákat ismertetik viszont igen.

De hogy! Rég olvastam ennyire hülye fordítást. (Pl. a Toned silver printet - ezüstszinezett képnek ferdítették, ami pedig színezett [zselatin] ezüstkép, például barnított; az orotone - náluk aranyszínezett kép [leírása alább - az aranyszínezés egy kémiai színezés bevett neve, megnézhető a Kislexikonban, az orotone viszont aranyszínűre festett hátterű kép]; a photogravure-t sikerrel fordították ugyan heliogravűrre de aztán zárójelbe rakták és utánaírták "magyarul", hogy fénnyomás [az egy egészen más eljárás], stb. De az egész tele volt ilyenekkel) .

A technikameghatározást (ami itt különösen ildomos lett volna szaxerüségileg, ha már a kiállítást készítők ennyit küzdöttek a képek autentikus megjelenítésével) meg jól lehagyták a képaláírásokról.

Miha az 1970-es években... Színvonal az nagyon.

De legalább kérdeznének.


2008.05.23.

Megint egy témábavágó. Edward Sheriff Curtis (1868 - 1952) az észak-amerikai indiánokról készült fotóiból lesz kiállítás a Millenárison.

A témábavágás az attól van, hogy Curtis képei, aki kb 40000 etnográfiai fotót készített a XX század elején az indiánokról,
a kiállítási meghívó szerint, az eredeti technikával készült, autentikus reprintek formájában kerülnek itt falra. Ez egyszerre eljárásügyi és műtárgyvédelmi érdekesség (a kényes eredetik helyett, velük azonos technikával készült képeket vándoroltatnak) .

Curtis 1889 körül, önarckép

 

Curtis 1889 körül, önarckép
a http://www.fluryco.com/curtis/images/bio_curtis1889.jpg címről linkelve



Curtis
saját, módosított heliogravűr (angolul: photogravure) technikájával készítette pozitívképeit, előszeretettel használt (a kor divatjának megfelelően) különféle  nemes, kézzel készített, pl.:"japán" papírokat nyomataihoz. Ezek vékony, gyakran áttetsző és/vagy pergamentutánzatú papírok voltak, használt még metszetek nyomtatásához való, holland Van Gelder papírt is...

"Master print"-jeit
platinotípiára készítette, (de másfélékre is, ezeket a kópiáit "szárazpecséttel", a képbe préselt dombornyomással látta el). Később, a gyorsabb és olcsóbb munkát lehetővé tévő, ezüst-zselatin előhívópapírokkal is megbarátkozott,  szépia és kék színezésű képei is ismeretesek ezen az anyagon. Dolgozott még, kékben, cianotípiára is. Ráadásul orotone (angolul goldtone) módszerrel is gyártott kópiákat (ilyekor üveghordozóra készülő pozitívképet használnak, melyet az üveg másik oldalán aranyszínű festékpor és banánolaj keverékéből álló masszával kennek be).

Arról egyelőre gőzöm sincs, hogy a felsorolt eljárások közül melyek vannak a kiállításon lévő daraboknál.

A meghívó szerint a belépés is ingyenes...



Linkek:

Edward S. Curtis From Wikipedia, the free encyclopedia (angolul)
http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_S._Curtis

Edward S. Curtis - The North American Indian Project (angolul)
http://www.fluryco.com/curtis/naip.htm

Edward S. Curtis és az Észak-Amerikai Indiánok fotókiállítás (képekkel)
http://www.millenaris.hu/object.48b798a5-165d-4a3f-9c5d-f26dbde04c3f.ivy

Az emlegetett technikák elmagyarázása a Kislexikonban
http://archfoto.n1.hu/klexframe.html

Szólj hozzá!

Címkék: kiallitas nedveseljaras histórikus fotótechnikák fotomechanikai eljárás


A bejegyzés trackback címe:

https://archfoto.blog.hu/api/trackback/id/tr52484563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása