ARCHALTFOTOKONZERV

Történeti és/vagy alternativ fototechnikák, fotokonzerválás és minden ami ezzel kapcsolatos: hírek, események, kiállítások, tanfolyamok, mittudomén. A http://archfoto.n1.hu/-s honlapom melléklete aktualitásokról.

HTML

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.05.28. 13:38 archfoto

Vegyes aprólék: Sotheby's aukció, Capa negák, Corbis/Sygma új ház, N. Media Museum Londonba is jut.




Sotheby's, Photographs, aukció, London május 19.
Folytatódott a tendencia, hogy a talbotip negatívok is (sikeres)
aukciós tárgyak, egy 1845-ös Tabot féle kópia is elkelt (12. tétel, 9375 GBP), egy szál féllemezes francia dagerrotip az 1840-es évek első feléből, 6250 GBP/ 1. tétel. Magyar vonatkozás, szokás szerint egy André Kertész reprint az 1926-os Satiric Dancer-ből. Újmódi hülyeség, hogy az online aukciós eredménykatalógusban, a tájékoztató célú képecskék is hiányoznak már a tételek legnagyobb részénél, szerzői jogi korlátokra hivatkozva. Agybaj. (Vélhetőleg a háttérben zajló harc következménye, ami pl. az Internet információs szabadságát is kicsinyes pénzügyi célokért áldozná fel. Jóllehet a fizetőképtelen kereslet kizárása a kultúrából, több kárt okozhat mint hasznot...)


Elkészült a nemrég megtalált Capa & Co. nitrátos negatívok digitalizálása.
Statisztika: 46 tekercs D. Seymour-tól  45 Capatól, 32 Gerda Taro-tól,  3 közös  Capa és Taro,  2 pedig Fred Stein-től. Összesen 4300 negatív. A
rochester-i George Eastman House és a New York-ban lévő,  International Center of Photography szakemberei a felvágott kisfilmeket egy Nikon film szkennerrel, a tekercsben lévőket Canon digitális kamerával digitalizálták. Utóbbihoz a George Eastman House csapata Grant Romer vezetésével egy  Planar Film Duplicating Devise 2 nevű szerkezetet tervezett, hogy  a mechanikai károsodásokat a digitalizálásnál és a filmek kezelése során minimalizálja. Az azonosított cellulóznitrátos filmek az anyagban Agfa, Agfa Isopan, Kodak Super X, Kodak Pancro, Kodak Panchromatic, és Gevaert gyármányúak. Az ICP tervezi a negatívok alacsony hőmérsékleten és stabilizált páratartalmon való tárolását, lassítandó az anyag bomlását.

További részletek: A BJP blogjában  és a régebbi bejegyzésben: Többezer negatívot leltek meg. Capa-tól. Nitrátosakat.


A Sygma képügynökség archívuma számára a tulajdonos Corbis új konzerváló/tároló/szogáltató egységet létesít.
Corbis, amit a világ második legnagyobb képjogokkal kereskedő intézményének tartanak, az általa birtokolt francia, 1973-as alapítású, Sygma képügynökség archivumában lévő 50 millió negatívot, kópiát, diát és kontaktot egy  Sygma Preservation and Access Facility nevű, Párizs közeli (Garnay) új létesítményben helyezi el. Statisztika: több mint 10000 fotográfus, 800000 kép a corbis.com-on, 7000 méternyi polc, 800 négyzetméter terület, 10 archivista, 1 fő- és 6 alszerkesztő. A Microsoft tulaj érdekeltségébe tartozó Corbis sok pénzt ölt most bele az 1999-óta tulajdonát képező Sygma képanyag megmentésébe, lám tud a pénzvilág hasznos dolgokat is csinálni.

A Corbis kapcsolatba lépett 10,000 egykori Sygma munkatárssal, hogy tisztázzák a szerzői jogi vonatkozásokat. Kb. 850-en már meg is kötötték a szerződést a Corbissal, így 40-50%-os jogdíjat kapnak a forgalmazott képeik után (attól függ, hogy sikerül megállapodni Gary Shenk, Corbis főnökkel).

Sygma Preservation and Access Facility
Sygma Preservation and Access Facility  (Garnay). John Balean fotója
A http://www.postphoto.lhivic.org/index.php?post/2009/05/22/Opening-of-the-Sygma-Preservation-and-Access-Facility-Garnay%2C-Paris címről linkelve.


Ahogy az már lenni szokott eddig, az ahogy esik, úgy puffan tipusú tárolási feltételek között volt az anyag és felmerült a lehetősége, hogy a  század végére jól elpusztul az egész. Az új helyen beindul a digitalizálás és szolgáltatni is fogják az anyagot kutatóknak és más ügyfeleknek is. Ami a digitalizálást illeti a jelen kapacitás melett  (12-15 ezer/év) soha sem fognak a végére érni, de legalább zajlik. A konzerválás Henry Wilhelm szakértői közreműködésével történik majd. A fő szempontok: alacsony kockázat természeti katasztrófák esetén, az épület anyagai fotokonzerválás kompatibilisek, alacsony UV szint a világitásban, hőmérséklet, nedvességtartalom és a levegőösszetétel kontrollja.

További részletek:  a BJP blogjában, Henry Wilhelm írásában és a régebbi bejegyzésben:Bill Gates, de mint fotógyűjtő és a Corbis mint olyan.


A bradfordi (UK) National Media Museum a londoni Science Museumban szerzett magának kiállítóhelyet.
Anglia legnagyobb fotó- és médiamúzeuma ami eredetileg technikatörténeti múzeum, de de minden egyéb is van benne (művészet példul) Bradfordban van. Ez a hely eléggé kiesik a főforgalomból és nem is túl jóhírű környék, így vélhetőleg gondokat okoz nekik látogatottság dolgában. Ezért most három helyet is szereztek a londoni technikatörténeti múzeumban: egyet a nagyobb, egyet a kisebb kiállítások rendezésére és egyet egy múzeum shopnak. Az új helyek 2011-től működnek majd.


További részletek:  az NMM oldalán, és a BJP blogjában.



Szólj hozzá!

Címkék: analog aukcio fotokonzervalas raktarozas digitalizalas fotómúzeum


A bejegyzés trackback címe:

https://archfoto.blog.hu/api/trackback/id/tr521148839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása