ARCHALTFOTOKONZERV

Történeti és/vagy alternativ fototechnikák, fotokonzerválás és minden ami ezzel kapcsolatos: hírek, események, kiállítások, tanfolyamok, mittudomén. A http://archfoto.n1.hu/-s honlapom melléklete aktualitásokról.

HTML

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

augusztus 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

2014.08.29. 14:24 archfoto

Vállas Antal meg a Magyar Fotográfia Napja. Jövőre már 175 éve a dolognak. Reciklált blogspot
 

 

Summary
In 29 August 1840, was the day when the first known Hungarian daguerreotype(s) was made by Antal Vállas. It was a demonstration of the process at the Hungarian Academy of the Sciences The Hungarian Photography Day is the anniversary of this. Remained a contemporary Protocol with the description of the event, but the plates where lost. There is a misunderstanding in the text: (the process was made) "without oiling and burning" probably it was about the gold toning...

VÁLLAS (ANTAL AND FAMILY) PAPERS Compiled by Leslie Bourgeois
http://www.lib.lsu.edu/special/findaid/4439.pdf


The translate of the description of the Daguerres process in Hungarian language (translated by Jakab Zimmerman a monk-teacher in the Theresianum, Wien) also was printed in 1840:

Daguerre képei’ elkészítése’ módjának leírása (Bécs/Wien, 1840.) Zimmermann Jakab translated.: 
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/termesz/fizika/zimdag/

 

1840-ben ezen a napon készítette Vállas Antal  az első két ismert magyarországi dagerrotipet. (A Magyar Fotográfia Napja ennek az évfordulóján van.) A korabeli jegyzőkönyv szerint:

"A Magyar Tudós Társaság 11. Nagy Gyűlésén aug. 29.-én, Vállas Antal rt. a` nemz. casino` Duna felé fekvô teremeiben egybegyûlt társaságnak két, olajozás és égetés nélkül általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott elő; `s az academia` költségein és számára bécsi opticus Plössl által készített daguerréotyppel a` Dunát és kir. várat vette fel, Daguerre` eljárásában ibolyó helyett ibolyófestvényt használván; azonban a` levegőnek csekély átlátszósága miatt az így elôállított képen csak a` pesti part mutatkozott teljes fényében. Növekedvén a` ború, s így szerencsésebb próbához nem lehetvén reménység, a` tagok innen az academiai terembe mentek által a` folyó dolgok` folytatására, mellyeknek nagy száma miatt a` kisérlet e` gyülés` folyamata alatt többé nem ismételtethetett."


Mint a Zimmermann Jakab által (a német változat alapján) magyarra fordított és már 1840-ben, Bécsben kiadott, Daguerre féle leírásból is kiderül (letölthető, lásd a linkeknél) az eljárásban olajozás és égetés nem szerepel. Így vélhetőleg a derék jegyzőkönyvvezető nyitotta meg azok végtelen sorát, akik hülyeséget írtak a fototechnikatörténetről. (Bár, mivel azt írta volt, hogy a dagerrotip olajozás és égetés nélkül készült, végülis igazat írt. Másrészről lehet, hogy az aranyszínezés műveletét érthette némileg félre, mikoris a képet egy állványon borszeszégő vagy más lángjánál melegitve a ráöntött arany-klorid oldatával kezelték...)

dag7gold.jpg

Dagerrotip lemez aranyszínezése. A lemez (legfelül) képes felével fölfelé áll és arra locsolják az arany-kloríd oldatot. A müvelet opcionális volt, kép enélkül is keletkezett de így szebb, kontrasztosabb és időtállóbb is lehetett.
A kép a http://www.photohistory-sussex.co.uk/dag7gold.jpg címről linkelve További illusztrációk a műveletekről: The Daguerreotype Process c. oldalon ahttp://www.photohistory-sussex.co.uk/dagprocess.htm címen


Hogy Magyarországon már akkor is nehéz volt baj nélkül megúszni ha valaki normális dolgokat csinál, illusztrálja a két említett úr életrajza melyek az alanti linkekre böködve érhetőek el...
Linkek:

Magyar Életrajzi Lexikon a MEK-ben: Vállas Antal: 
http://mek.niif.hu/00300/00355/html/ABC16241/16343.htm

VÁLLAS ANTAL (Pest, 1809. máj. 18.-  New Orleans, 1869. júl. 20.): 
http://tudosnaptar.kfki.hu/v/a/vallas/vallaspant.html.

VÁLLAS ANTAL
http://www.tudosportal.hu/egy.php?id=7458

Vállas Antal A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából: 
http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1llas_Antal

Zimmermann Jakab  Magyar Katolikus Lexikon: 
http://www.lexikon.katolikus.hu/Z/Zimmermann.html

Zimmermann Jakab Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái: 
http://mek.oszk.hu/03600/03630/html/z/z31216.htm.

 Online Pedagógiai Lexikon, Zimmermann Jakab életrajza: 
http://human.kando.hu/pedlex/lexicon/Z.xml/Zimmermann_Jakab__Vac.html

Daguerre képei’ elkészítése’ módjának leírása (Bécs, 1840.) Zimmermann Jakab ford.: 
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/termesz/fizika/zimdag/

Az emlegetett technikák elmagyarázása a Kislexikonban.
http://archfoto.n1.hu/klexframe.htmlRégebbi bejegyzések a témában:

Mostmeg a gyakorlati fényképezés lett 170 175 éves.

Elkezdett 170 175 éves lenni a dagerrotípia, meg a fényképezés is.

Mostmeg a gyakorlati fényképezés lett 175 éves.Reciklált blogspot.

Elkezdett 175 éves lenni a dagerrotípia, meg a fényképezés is. Reciklált blogspot.

 A Petőfi dagerrotip széke. De csak hasonmás.

 


Szólj hozzá!

Címkék: szakirodalom fototortenet dagerrotip historikus fototechnikák


A bejegyzés trackback címe:

https://archfoto.blog.hu/api/trackback/id/tr386648225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása