ARCHALTFOTOKONZERV

Történeti és/vagy alternativ fototechnikák, fotokonzerválás és minden ami ezzel kapcsolatos: hírek, események, kiállítások, tanfolyamok, mittudomén. A http://archfoto.n1.hu/-s honlapom melléklete aktualitásokról.

HTML

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2007.04.05. 11:38 archfoto

A Getty felhívása mindenkihez, Dusan Stulik és más érdekességek



A 2007 ápr 1.-i, The New York Times-ban, Randy Kennedy írt egy "Arsenic and Old Photos" címűt.

A cikk linkje

Az újságírósra poénkodott műben egy Dusan Stulik nevű úr nyilatkoz aki elszármazván Csehországból most a Getty Conservation Institute,  Photographic Conservation nevű részlegének, egy pincehelyiségében dolgoz. Hogy így jól megszabadult a mi kis gazdaságtól és helyzettől folyó keleteurópai kánaánunktól abban az irigylésre méltó szituációban vagyon, hogy dolgozhat. (A cikk szerint legalábbis - émmeg  itt például maximum blogot írhatok ilyesmiről de az itteni többiek se sokkal jobban vannak eleresztve...)

Most, hogy így a kezébe kapott némi technikát (infravörös spektrométerről és annak hordozható számítástechnikai hátteréről és asszisztenciáról írnak többekközöttileg) nagyralátó tényfeltáró tevékenységbe kezdett. Mindenféle fényképek készítési technikáját kívánja agnoszkálni ezzel a (nálunk divatos ránézek, azt mondok valamit típusú módszerhez képest) kellően hájtek és persze jóval egzaktabb eljárással.



A cikk szerint a  http://getty.edu/conservation/  lapon felhívással élnek a föld lakóihoz, (eddig nem találtam meg rajta de viszont itt igen: http://zonezero.com/magazine/articles/gettymuseum/index.html )  hogy miután a gyártók nem tettek félre mintát minden egyes fotóanyagból ami valaha készült (a predigital age-ban -- ahogy fogalmaznak) ezért az össznépességnél rejtező fotók segítségével kivánnák pótolni a hiányzó mintakollekciót. Így szinte a teljességet analizálni lehetne korszerű módszerekkel és valósabb képet kapni mi-micsoda ügyben.



Addig is, amíg az össznépi spontán anyaggyűjtés beindulna letámadja a múzemi kollekciókat, így pl. az angliai Bradford-ban lévő National Media Museum-ot (leánykori nevén: National Museum of Photography, Film & Television) ami az egyik legnagyobb fotótörténeti gyűjtemény a világon. (Jó sok pénzt kap az angliai lottóbevételekből és mint afféle kis gömböc magába szívja az elszegényedett gyűjtemények anyagait pl. a Royal Photographic Society-ét. Így például egyes művészeti gyűjtemények is a technikatörténeti múzeumi szervezetbe kerülnek. Olyan elmebeteg dolog mintha itt lenne - leszámítva, hogy pénzük van)

A múzeum gyűjteményében vizsgálódva lebuktatott néhány félreagnoszkált opust így példul egy, az első vanádiumból készült képnek tartott darabról kiderült, hogy egyszerű sópapír és egy Fox Talbot féle 1854-es, kísérleti darabként nyilvántartott képről meg, hogy baritált és kollódium kötőanyagú (tehát jóval későbbi és bizonyára gyári termék).

Ujságiróskodásilag leírják még, hogy hősünk olyanok miatt nem alszik éjjelenként, hogy példul egyszer arzént talált egy cianotípiában (a címsztory) és egész éjjel azon törte magát, hogy mit keres az abban (tényleg: mit?). Meghogy mit tettek az albuminpapírcsinálók azzal a baromi sok tojássárgájával mikor a gyártáshoz csak a fehérje kellett. (Népélelmezés?) A slusszpoén penig az, hogy arra a kérdésre mit mentsenek ki a népek a tűzből az az ajánlat, hogy először a gyereket, aztán esetleg a kedvest de legalább harmadikra a fotókat merhogy azok helyett nem tud másikat szerezni...

Van még benne ez-az (érdekes is) de azt mindenki fodítsa le magának...

Egy kis + info

Az emlegetett technikák elmagyarázása a Kislexikonban.
http://archfoto.atspace.eu/klexframe.html

Szólj hozzá!

Címkék: szakirodalom fotokonzervalas fototortenet raktarozas


A bejegyzés trackback címe:

https://archfoto.blog.hu/api/trackback/id/tr38472325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása