ARCHALTFOTOKONZERV

Történeti és/vagy alternativ fototechnikák, fotokonzerválás és minden ami ezzel kapcsolatos: hírek, események, kiállítások, tanfolyamok, mittudomén. A http://archfoto.n1.hu/-s honlapom melléklete aktualitásokról.

HTML

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2007.11.02. 11:10 archfoto

Aukció itt is. II. Fotóaukció a Kieselbach-nál, november 10.-én.


Jól elblicceltem egy pár, időközben lezajlott, fontosabb aukció kommentálását. Megideologizálás gyanánt azt tudnám elmondani, hogy próbálnám a blogban az érdemi szakmai információk túlsúlyát biztosítani a kereskedelmiekhez képest -- jobbhíján az utóbbiak  visszafogásával. De a hazai, profibb változat (van többféle is már) esetét azért nem hagynám ki.

II. Fotóaukció
2007.11.10. 11:00 A KIESELBACH GALÉRIÁBAN
Kiállítás: 2007. október 30-november 9. naponta 10-18 óráig
2007. november 1-én és 2-án a galéria zárva tart.
Helyszín: Kieselbach Galéria, 1055 Budapest, Szt. István krt. 5.


122 kép. Online katalógus, majdnem mint mint a nagyoknál (jobb: szerzőnként is kigyűjti, rosszabb: nincs sok szó a kópiák eredetéről, penig fontos lehet abból a szempontból, hogy nem lopott vagy hamisított e.)

Alternatív/histórikus technikák:
Albumin, alboidin, brómolaj. Történeti fotóknál, kortárs felhasználás nincs.

Az anyag sokkal inkább (fotó)művészeti aukciós jellegű, kevésbé eklektikus mint a múltkori, ha úgytetszik szakszerűbbnek tűnik a válogatás (kevésbé dísztárgy- és régiségbolt jellegű). Kicsit provinciálissá teszi, hogy nemzetközi anyag vagy bárhol is "húzóképként" szerepeltethető "nagy dobás" nemigen látható benne -- bár van Kertész és Brassai is.

Technikameghatározások:
Megrekedtek a múltkori szinten (ld. bejegyzés) görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami zselatin-ezüst, az nagyítás -- mégha kontakt is. (Vagy valószínűleg az, például a 61-es Rónai portré szinte biztos, hogy kontaktmásolat, a régebbi műtermi portrék, reklámok egy része is feltehetőleg  ugyancsak az.). A szokásos következetlenséggel ugyanezt az anyagot más néven illetik egy képnél (brómezüstzselatin, a 34. tételnél: KERNY A SZORGALMAS 1919). A  "zselatinos ezüst nagyítás" is némely tételnél  "ezüstnagyítás" -nak másutt meg  csak "zselatinos nagyítás"-nak írva -- de gondolom ez véletlen. Mindenesetre a "nagyítás" szó mindenütt ott van pedig enélkül akár szakszerűbb is lehetne, mint például az angol nyelveben szokásos, "gelatin-silver" esetében...

Mindazonáltal -- ahogy már a múltkor is -- örülni lehet, hogy megindult nálunk is ennek a műfajnak, kultúrának a megteremtődése.


Szólj hozzá!

Címkék: piac aukcio nemeseljaras


A bejegyzés trackback címe:

https://archfoto.blog.hu/api/trackback/id/tr79472295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása