ARCHALTFOTOKONZERV

Történeti és/vagy alternativ fototechnikák, fotokonzerválás és minden ami ezzel kapcsolatos: hírek, események, kiállítások, tanfolyamok, mittudomén. A http://archfoto.n1.hu/-s honlapom melléklete aktualitásokról.

HTML

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2012.08.31. 17:14 archfoto

Veress 180

 





180 éve született Veress Ferenc
(Kolozsvár, 1832. szeptember 1. – Kolozsvár, 1916. április 3.) az egyik legfáradhatatlanabb kezdeményező személyisége a korai magyar fotótörténetnek. Szinte minden próbálkozása előbb-utóbb áldozatul esett az anyagi (és egyéb) körülményeknek vagy/és a társadalmi közönynek ennek ellenére folyton újabb és újabb tervekkel próbálkozott.



Veress Ferenc önarckép 1880-ból

Veress Ferenc önarcképe
A http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Veress_Ferenc.jpg/250px-Veress_Ferenc.jpg címről linkelve


Ami tematikusan a blogba illik az életművéből az többek között az évtizedeken keresztül, idős koráig  folytatott kísérletei a papírhordozós kollódium kötőanyagú  heliochromiával melynek során többféle részeredményre is jutott, Például rögzíteni tudta az eredményt és a színminőséget is javította. Sajnos azonban a technika zsákutcásnak bizonyult és az Autochrome feltalálásával végképp esélytelenné vált mint felvételi anyag és korlátozott színvisszadása, alacsony érzékenysége, stb. miatt másolóanyagként se bizonyult alkalmasnak.

veres-ferenc_b.jpg
Veress Ferenc

A http://www.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2011/11_februar/veres-ferenc_b.jpg címről linkelve

Az elsők között készített Magyarországon fotókerámiát és kromotípiát, utóbbi technikával kapcsolatosan egy konkurensével folytatott sajtóvitában megjósolta az összes e technikával kapcsolatos konzerválási problémát amiket az idő igazolt is. (1871-ben a Magyar Polgár-ban és a "Kolozsvári Közlöny"-ben Koller Károllyal és egykori képzőművész munkatársával Vastagh Györggyel) Számos speciális pozitívtechnikával is kísérletezett melyekből készült albuma a Budapest Gyűjteményben találáható.

 

fényklapok.jpg

 

Lapja, a Fényképészeti Lapok  (1882-1888)  máig az egyik legfontosabb információforrás a kor honi fényképészetével kapcsolatosan, sőt Ketskeméthy Mihály amerikai levelei révén a tengerentúli fotográfiáról is közöl adatokat.

Hazai viszonylatban korán, már az 1860-as években kezdett foglalkozni azzal, hogy a  fénykép  múzeumi műtárgyként  is szerepet kaphasson, jóllehet más országokban már az 1850-es években gyűjteményi tárgyként is használták, viszont némely gyűjteményekben ma is csak dokumentumhordozónak tekintik...



(Ezt most csak gyorsan fölraktam majd még cizellálom....utolsó módosítás: 2012. 09. 01.)

 

 

Kiállítás:  Most Budapesten képei a Megismételt pillanat – Fekete Zsolt fotográfiái Orbán Balázs és Veress Ferenc nyomában c. kiállításon szeptember 23-ig a Magyar Nemzeti Múzeum második emeleti kiállítótermeiben tekinthetők meg.

Ajánlott olvasmány: Kincses Károly: Levétetett Veressnél, Kolozsvárt, Budapest, 1993

Film: Veress Ferenc  színes, magyar ismeretterjesztő film, 20 perc, 2006. Rendező/operatőr: Vékás Péter

 

Történelem: Veress Ferenc:
http://pixinfo.com/cikkek/tortenelem_veress_ferenc

Az emlegetett technikák elmagyarázása a Kislexikonban.
http://archfoto.n1.hu/klexframe.html



Régebbi bejegyzések a témában:





 

Szólj hozzá!

Címkék: fototortenet histórikus fotótechnikák


A bejegyzés trackback címe:

https://archfoto.blog.hu/api/trackback/id/tr714744266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása