ARCHALTFOTOKONZERV

Történeti és/vagy alternativ fototechnikák, fotokonzerválás és minden ami ezzel kapcsolatos: hírek, események, kiállítások, tanfolyamok, mittudomén. A http://archfoto.n1.hu/-s honlapom melléklete aktualitásokról.

HTML

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.03.04. 20:49 archfoto

Kölni katasztrófa.

 



A 2009 március 3.-án összedőlt kölni városi archívum (levéltár) és szomszédos épületei alatt még áldozatokat is keresnek.

Ami azonban már biztosnak gondolható, hogy  a 922 -ig visszamenőleg a gyűjteményben lévő dokumentumok a romok alá kerültek és nem tudni mennyi lesz megmenthető belőlük.

Egyes források szerint, sok egyéb mellett kb. fél millió archív fotó is a romok alá került. (Közte számos I. világháborús kép és sokminden más.) A folyamatos omlás során egyre lejjebb csúszó anyagok nagy része, ráadásul valószínűleg vízben is áll.

könyvek, akták a romok alatt

Könyvek, akták, dokumentumok a romok alatt
Welt Online oldaláról (több kép is van) linkelve


Az Archivberatung des LVR Rheinland megkezdte az anyagmentő munkák koordinálását, helyi szakemberekből álló krízisstáb szervezését.
Restaurátorokból és főiskolai hallgatókból álló csapat szállítja az előkerülő anyagokat egy Köln-Porz-i külső helyszínre ahol szétválogatják tisztítandó és hűtendő (vízkárosodott anyagoknál) részekre. Német konzervátorlistákon is folyik a segítők szervezése.

Itt valószínűleg a  metróépítés hibája volt a baleset oka. Hasonló méretű dráma utoljára Európában azt hiszem a Svédországi Linköping-ben volt, 1996 szeptemberében, ahol a könyvtár égett le, (mikor az épülete aljában lévő bevándorlási irodát felgyújtották) ahol rengeteg, többek között a 900-as évekből származó kézirat, könyv pusztult el.

A tanulság az lehet, hogy a felelőtlenül veszélyeztető baromságok megelőzésén kívül, egyre nagyobb szerepet kéne adni a dokumentumok digitalizálásának és az ilyen másolatok
(biztonsági okokoból) egyidejüleg több, eltérő földrajzi helyen való tárolásának, hogy legalább az információ túlélje az ilyen eseteket, ha már az eredetiekre nem képesek vigyázni...



Linkek:

Napóleontól Marxig - felbecsülhetetlen kincsek vesztek oda Kölnben MTI 2009-03-05 21:17 :
http://www.hirszerzo.hu/cikk.napoleotol_marxig_-_felbecsulhetetlen_kincsek_vesztek_oda_kolnben.100165.html

Képriport a Bild oldalán:
http://www.bild.de/BILD/news/2009/03/04/archiv-einsturz-koeln/verschwundene-schaetze.html

Képriport a Welt Online oldalán:
http://www.welt.de/vermischtes/article3318730/Retter-hoffen-immer-noch-auf-das-Wunder-von-Koeln.html





Szólj hozzá!

Címkék: fotokonzervalas raktarozas digitalizalas


A bejegyzés trackback címe:

https://archfoto.blog.hu/api/trackback/id/tr81981831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása